Shri Ram Stuti: Meaning, Benefits, and How to Chant for Divine Blessings

We shall delve into the essence of Shri Ram Stuti. These are not merely words or verses, but rather a sacred stream of our profound reverence and devotion towards Lord Shri Rama. Within these hymns lies a beautiful depiction of his divine virtues, his glory, and his compassionate nature.

Just as a disciple sits at the feet of the Guru to gain knowledge, so too does the recitation of these Stutis and the understanding of their meaning draw us closer to Lord Rama. It inspires us to imbibe his ideals in our own lives and guides us towards liberation from worldly attachments.

Shri Ram Stuti

 

॥ आरती श्री रामचन्द्रजी ॥

 

श्री रामचन्द्र कृपालु भजु मन,हरण भवभय दारुणम्।

नव कंज लोचन, कंज मुख करकंज पद कंजारुणम्॥

 

श्री राम श्री राम 

कन्दर्प अगणित अमित छवि,नव नील नीरद सुन्दरम्।

पट पीत मानहुं तड़ित रूचि-शुचिनौमि जनक सुतावरम्॥

 

श्री राम श्री राम 

भजु दीनबंधु दिनेशदानव दैत्य वंश निकन्दनम्।

रघुनन्द आनन्द कन्द कौशलचन्द्र दशरथ नन्द्नम्॥

 

श्री राम श्री राम 

सिर मुकुट कुंडल तिलकचारू उदारु अंग विभूषणम्।

आजानुभुज शर चाप-धर,संग्राम जित खरदूषणम्॥

 

श्री राम श्री राम 

इति वदति तुलसीदास,शंकर शेष मुनि मन रंजनम्।

मम ह्रदय कंज निवास कुरु,कामादि खल दल गंजनम्॥

 

श्री राम श्री राम 

मन जाहि राचेऊ मिलहिसो वर सहज सुन्दर सांवरो।

करुणा निधान सुजानशील सनेह जानत रावरो॥

 

श्री राम श्री राम 

एहि भाँति गौरी असीससुन सिय हित हिय हरषित अली।

तुलसी भवानिहि पूजी पुनि-पुनिमुदित मन मन्दिर चली॥

 

श्री राम श्री राम ……

 

॥ Aarti Shri Ramachandra ji ॥

 

Shri Rama Chandra

Kripalu Bhajuman,

Haran Bhavbhay Darunam।

Nav Kanj Lochan,

kanj Mukh KarKanj

Pad Kanjarunam॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Kandarp Aganit Amit Chhavi,

Nav Neel Neerad Sundaram।

Pat Peet Maanahu Tadit Ruchi-

ShuchiNaumi Janak Sutavaram॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Bhaju Deenbandhu DineshDanav,

Daitya Vansh Nikandanam।

Raghunand Anand Kand Kaushal,

Chandra Dasharath Nandanam॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Shir Mukut Kundal TilakCharu

Udar Ang Vibhushanam।

Ajanubhuj Shar Chap-

DharSangram Jit Khardushnam॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Iti Vadati Tulsidas,

Shankar Shesh Muni Man Ranjanam।

Mam Hriday Kanj Nivas Kuru,

Kaamadi Khal Dal Ganjanam॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Man Jahi Raacheu MilahiSo

Var Sahaj Sundar Sanvaro।

Karuna Nidhaan SujaanSheel

Saneh Janat Ravro॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

Aehi Bhanti Gauri AsisSun

Siy Hit Hiy Hiy Harshit Ali।

Tulsi Bhavanihi Poojee Puni

PuniMudit Man Mandir Chali॥

 

Shri Rama  Shri Rama 

shri ram stuti benefits

Shri Ram Stutis are those sacred hymns that sing the glories of Lord Shri Rama, the epitome of righteousness, extolling his divine virtues, qualities, and heroic deeds. Within them are often recounted the hallowed episodes from the Ramayana, illuminating his adherence to Dharma, his compassion, his valor, and his unwavering devotion to his ideals. Their significance lies thus:

  • Union with the Divine: Reciting these Stutis allows the devotee to forge a connection with Lord Shri Rama and invoke his blessings. It is akin to building a sacred bridge between the soul and the Supreme Being.
  • Remembrance of Virtues: These hymns serve as a constant reminder of the noble qualities embodied by Lord Rama, inspiring devotees to cultivate similar virtues within their own lives. It is a divine path towards character building.
  • Seeking Protection and Guidance: Many devotees hold the belief that the recitation of Shri Ram Stuti offers protection from inimical forces and bestows guidance upon life’s journey. It is akin to a spiritual shield.
  • Expression of Devotion: These Stutis are an expression of love, faith, and reverence towards Lord Shri Rama. It is a sacred act of dedicating the heart’s sentiments at the Lord’s feet.

श्री राम चन्द्र कृपालु भजु मन हरण भवभय दारुणं। नव कंज लोचन कंज मुख कर कंज पद कंजारुणं।।

अर्थ:

  • श्री राम चन्द्र कृपालु भजु मन: हे मेरे मन, कृपालु श्री राम चन्द्र का निरन्तर भजन कर।
  • हरण भवभय दारुणं: वे भयानक संसार के जन्म-मृत्यु के भय को हरने वाले हैं।
  • नव कंज लोचन: उनके नेत्र नवविकसित कमल के समान सुन्दर हैं।
  • कंज मुख: उनका मुख कमल के समान मनोहर है।
  • कर कंज: उनके हाथ कमल के समान हैं।
  • पद कंजारुणं: उनके चरण लालिमायुक्त कमल के समान हैं।

कन्दर्प अगणित अमित छवि नव नील नीरद सुन्दरं। पट पीत मानहु तड़ित रुचि शुचि नोमि जनक सुतावरं।।

अर्थ:

  • कन्दर्प अगणित अमित छवि: उनकी छवि अगणित कामदेवों से भी अधिक सुन्दर और अमित है।
  • नव नील नीरद सुन्दरं: वे नवीन नीले बादल के समान सुन्दर हैं।
  • पट पीत मानहु तड़ित रुचि शुचि: वे पीले वस्त्र धारण किए हुए हैं, जो मानो शुद्ध बिजली की चमक के समान हैं।
  • नोमि जनक सुतावरं: मैं जनक की पुत्री (सीता) के प्रिय पति को नमस्कार करता हूँ।

दीन दयाल दमोदर भव भय हरण मंगल करुणं। रघुनथ अनाथ नाथ करुणा निधान मम ता भरुणं।।

अर्थ:

  • दीन दयाल: वे दीनों पर दया करने वाले हैं।
  • दमोदर: (यह भगवान कृष्ण का एक और नाम है, यहाँ सर्वव्यापी दिव्यता पर जोर देने के लिए प्रयोग किया गया है, हालाँकि इस संदर्भ में, यह राम को सभी के पालनहार के रूप में संदर्भित करता है)। जिनके उदर में ब्रह्मांड समाया हुआ है।
  • भव भय हरण: वे संसार के भय को हरने वाले हैं।
  • मंगल करुणं: वे कल्याण और करुणा के दाता हैं।
  • रघुनथ: हे रघुवंश के स्वामी।
  • अनाथ नाथ: हे अनाथों के नाथ।
  • करुणा निधान: हे करुणा के भंडार।
  • मम ता भरुणं: हे मेरे आश्रय और भरण-पोषण करने वाले।

तुलसिदास प्रभु पाहि जन तव शरण शरणागतं। जय सिया राम जय जय सिया राम।।

अर्थ:

  • तुलसिदास प्रभु पाहि जन तव: हे प्रभु, तुलसीदास, जो आपका दास है, उसकी रक्षा कीजिए।
  • शरण शरणागतं: वह आपकी शरण में आया है।
  • जय सिया राम जय जय सिया राम: सीता राम की जय हो, जय जय सीता राम।

यह स्तुति भगवान राम के दिव्य रूप, उनकी करुणा, उनकी शक्ति और मुक्तिदाता के रूप में उनकी भूमिका को सुंदरता से व्यक्त करती है। इसका पाठ करने और अर्थ समझने से भगवान राम के साथ गहरा संबंध स्थापित होता है और उनके महान गुणों को आत्मसात करने में मदद मिलती है।

ram chandra kripalu, shri ram stuti lyrics, shri ram stuti, shri ram ji ki stuti, shri ram stuti englis, shri ram stuti in hindi, shri ram chandra kripalu lyrics, sri ramachandra kripalu lyrics, ramachandra kripalu lyrics, sri rama stuti lyrics, ram stuti lyrics, shree ram vandana 

Leave a Comment